Ligesom det er lettere at opretholde en uge i hjemmet, hvis der er lagt en plan, handlet ind og tingene ligger i skabet – fungerer det på samme måde på større renoveringsprojekter. At skabe et ordentligt arbejdsmiljø for sit projekt er vigtigt. Når mange håndværkergrupper – murere, VVS’ere, nedrivere med flere – skal arbejde side om side på et projekt, er det altafgørende at have styr på sine materialer, sit affald og koordinering.

Sagen på Rymarksvænget er en del af partnerskabet fsbHJEM, hvor NCC er Totalentreprenør. Projektet indebærer renovering af badeværelser og vand- og afløbsinstallationer i køkken og bad, og her agerer Øens VVS fagentreprenør.

På byggepladsen i Hellerup er der udviklet en sund ordenskultur. Josephine Jannerup er entrepriseleder hos NCC og samtidig NCC’s arbejdsmiljøansvarlige på Rymarksvænget. Det betyder, at hun både har ansvar for alle de praktiske forhold på byggepladsen, byggepladskoordinering og for fagentrepriserne såsom murere, nedrivere og malere. Josephine er imponeret over den struktur og orden, Øens VVS holder.

”Jeg er imponeret over den ordentlighed både med hensyn til materialer herude og den struktur, I opretholder i jeres containere,” fortæller Josephine og fremhæver formanden fra Øens VVS, Kenneth Nordstedt, ”Kenneth har virkelig styr på det. Jeres kontrol med materialerne er imponerende.”

LEAN-principper og ordenskultur

Det betyder meget, at der er styr på tingene, planlægning og generel oprydning. Det skaber overblik og effektivitet – og vigtigst af alt, skaber det en mere sikker arbejdsplads for alle involverede. NCC prioriterer sikkerheden på arbejdspladsen meget højt. NCC har netop fejret 500 dage uden arbejdsulykker med fravær til følge – et imponerende tal, som alle entreprenører tilknyttet sagen kan være stolte af.

“Vi arbejder efter LEAN-principperne, som indebærer ordentlighed og oprydning på pladsen. Det gør I særligt godt i Øens VVS,” fortæller Josephine.

Og NCC´s store fokus på sikkerhed tapper godt ind i Øens ønske om at have velorganiserede byggepladsforhold. For projektleder Tonny Westergaard fra Øens VVS Entreprise er ordentlige byggepladsforhold også lig med en mere sikker arbejdsplads.

”Ved at have organiseret byggeplads og materialeforholdene som på Rymarksvænget reducerer vi risikoen for ulykker betydeligt,” forklarer Tonny. “Når sikkerhed og logistik er i top på byggeprojektet, har det også stor betydning for den enkelte medarbejder, der kan vende sikkert hjem til sin familie efter en arbejdsdag uden uheld.”

Indgangen til byggepladsen

Udfordringer fra start

Det er ikke altid nemt at komme godt fra start på en byggeplads, og på Rymarksvænget var der behov for hurtig og effektiv handling for at skabe gode arbejdsbetingelser for projektet.

“Det var en udfordrende opstart herude, da vi skulle hurtigt i gang med lejlighederne. Vi havde begrænset tid til mobilisering og opbygning af byggepladsen, ” fortæller hun.

“Derudover har vi fysisk ikke meget plads på Rymarksvænget, så det er ekstra vigtigt med affaldssortering, systemer og koordinering mellem de forskellige faggrupper,” forklarer Josephine.

Projektleder Tonny påpeger, at der allerede ved projektets begyndelse blev udført en grundig gennemgang af byggepladsens pladsbehov. Dette gjorde det muligt for NCC’s byggeledelse at tildele arealer i overensstemmelse med behovene og integrere dette i projektets PSS (Plan for Sikkerhed og Sundhed). “Derudover blev materialecontainerne tilpasset projektets specifikke behov for at kunne rumme de nødvendige materialer. Dette sikrer ikke kun, at VVS-montørerne har en nem og hurtig adgang til materialerne, men giver også et tydeligt overblik over deres placering og eventuelle behov for supplering.” Samtidig bidrager denne tilgang til at opretholde en effektiv logistik på byggepladsen. “På denne måde kan indkøbsflowet for projektet altid tilpasses dets behov. Det resulterer også i færre fejlbestillinger af materialer, hvilket igen reducerer omkostningerne forbundet med håndtering og returvarer,” udtaler Tonny.

 

En sund kultur ”smitter”

Nu – 1,5 år inde i projektet – oplever Josephine, at alle grupper bidrager til orden og oprydning på pladsen.

“Som byggepladsansvarlig foretager jeg daglige inspektioner på pladsen for at sikre, at alt er i orden. Jeg sørger for, at håndværkerne følger reglerne, og det ser jeg, de gør. Alle herude er klar over, at orden er afgørende.” Den gode kultur for orden spreder sig gennem hele pladsen. ”Det smitter af. Ingen efterlader en støvsuger fremme eller lader en affaldssæk stå i hjørnet. Det er ikke acceptabelt.”

På Rymarksvænget vil man fortsat prioritere sikkerheden på pladsen- såvel som man vil sikre den samme gode ordenskultur på andre byggepladser. ”Vi fortsætter med at opretholde den gode ordenskultur, der har gjort dette projekt til en succes. Sammen kan vi skabe en mere sikker og mere effektiv arbejdsplads for os alle,” afslutter Josephine fra NCC.

Hos Øens VVS vil indretningen af containere forblive et centralt fokus på kommende projekter, både med henblik på sikkerhed og for at sikre et klart overblik over materialer og værktøj.

Øens VVS’ container med organiseret værktøj 

Ryddeligt foran containere

 

 

 

Der er styr på materialerne i Øens VVS’ container